Hónapok óta folyik a találgatás, hogy vajon az EKB amerikanizálódik-e, nyom-e végül egy ordenáré nagy zöld gombot a pénznyomdára. Az ok egyszerű lenne: az eurózóna jelenlegi 0.5-0.8% között ingadozó inflációs rátája túl alacsony, ez pedig messze a 2%-os közép távú cél alatt van, sőt a csökkenő tendencia a deflációs félelmeket is felkorbácsolta. A részben kimondott motiváció nem mellékesen az euró gyengítése (az erősödés megállítása), más szóval az eurózóna exportjának versenyképességi javítása, s közvetett úton az európai hitelezés felpörgetése lenne. Ám, mire a döntéshozók tényleg odaérnének a tettek mezejének közelébe, könnyen lehet, hogy ismét várniuk kell egy negyedévet:

  1. az olaj és az üzemanyagárak az egy évvel korábbi szinthez képest 10-15%-os ugrást produkáltak az    utóbbi hetekben.
  2. az eurózóna gazdasági élénkülése szétterülni látszik: a periféria foglalkoztatási, ingatlanpiaci adataitól  Közép- és Nyugat-Európa egyre feljebb kúszó növekedési prognózisáig minden fronton fokozatos javulás       tapasztalható.
  3. a tőzsdék ismét erőre kaptak, a periféria piaci finanszírozása jelen helyzetben biztosított.
  4. az ukrán helyzet bizonytalansága az energia árakon keresztül továbbra is felfelé mutató kockázat az    fogyasztói árszínvonalban.
  5.  Németország 2015 elején bevezeti a mimimálbért, ami közép távon szintén inflációt emelő rizikó faktor.

Mindezek arra engedni következtetni, hogy ha az EKB lép is valamit, az csupán kísérleti jellegű lesz vagy csak a lehetséges keretek kidolgozását jelentik be.Az igazán nagy volumenű, piaci hatással bíró akció, szerintem három esetben várható:

  1. a fent említett tényezők megfordulásánál.
  2. tartós és jelentős piaci pánik, a kötvénypiaci hozamok komoly emelkedése következtében.
  3. ha “szokásához” hűen az EKB ismét belefut egy szakmai csapdába, és rosszul dönt, mint 2008-ban. (Akkor az olajlufi inflációra gyakorolt hatása miatt folyamatosan kamatot emeltek, ami viszont tovább erősítette az eurót, gyengítette a dollárt,ez utóbbi azonban még több tőkét terelt az olaj piacára, amely aztán még tovább srófolta az inflációt.)

A jó hír/rossz hír, hogy ezek valamelyike előbb-utóbb be is fog következni.