Már-már közhelyszerű anekdota, hogy akkor kell eladni, amikor a sarki fűszeres vagy taxisofőr is  „jól-informáltan” ereszt meg egy tőzsdei tippet. Ezt az összefüggést először a parkett nagy öregjei mesélték, majd lassan a tankönyvekbe is  belekerült. Csakhogy, amit már tanítanak, és sokan  követnek, az nem biztos, hogy érvényes is. Sőt,  általában nem vagy nem ugyanolyan módon.  Ez olyan  ellentmondás, mint a Russell-paradoxon. Nincs olyan halmaz,  ami mindent tartalmaz, leegyszerűsítve. Ami már eljut a  közhöz, az a folyamat vége. Ám, ha ezt a relációt már  széles körben tanítják még a taxisofőrnek is, akkor  önmagában az eredeti állítás válik érvénytelenné,  mert mindenki figyelni fogja. Olyan halmaz, ami önmagát  tartalmazza. Tehát, ha tudom, hogy te tudod, hogy én  tudom, akkor mi is van? Az, hogy mindketten tudjuk. Ezért nem kell feltétlenül általános következtetést  levonni rövid távon például csakis kizárólag abból a  tényből, hogy a lakosság tömegesen kezdi elhagyni a  betétet a befektetési alapok kedvéért, vagy, hogy mesés  múltbeli hozamokról hallani az internetes
részvények  esetében.

Ugyanis a piac és az ezt kiszolgáló média  elképesztő mértékben tágult ki az elmúlt években,  évtizedekben. Ami korábban egy belterjes közegben, szűk  információs térben hasznos szondaként működött,  történetesen, ha egy tőzsdei sztori akkora hírverést  keltett, hogy az „utcáig” elhallatszott, akkor szinte  biztosak lehettünk a folyamat utolsó fázisában.  Ma  már csak egy óvatosságra intő jel a sok különböző  előjelű hír közül. A felgyorsult és kibővült információ-áramlásban,  meglehet, hogy épp az eleje, egy nagy ívű, hosszan tartó  értékesítési stratégia, globális marketing része. A  virtuális világunkban szinte minden információhoz egy  időben hozzájut a fülöp-szigeteki háziasszony és az  európai alapkezelő. Az adatok szolgáltatása külön  iparág lett, így önmagában egy-egy hírmorzsából vajmi  kevés értékelhető következtetést tudunk levonni. Ráadásul az igény megteremtette a maga kínálatát,  vagyis ezerszámra születtek optimista vagy pesszimista  hírértékelő, elemző oldalak, felületek, mindenki a saját maga személyiségének, életfázisának  megfelelően találja meg azt a csatornát, ahol  pillanatnyilag az önmaga számára legelfogadhatóbb  víziót, befektetési stratégiát képes kialakítani. Pro  és kontra.

Ma már nem elég egy bolygót figyelni, egész  csillagrendszerek együttállása is kevés sokszor. Vagyis  még, ha végig is szondáztatnánk az összes taxisofőrt  és sarki fűszerest, önmagában ez sem lenne feltétlen  elegendő a megfelelő következtetés levonásához, azt is  külön elemezni kellene, hogy ki miért, milyen  megfontolásból, milyen hírek alapján mondta azt, amit. És ekkor is csak darab mozaikot kapunk, amit még a helyére kell illeszteni tucatnyi társával együtt. Ugyan a tőzsdei folyamatokba szeretünk költőien  „belehazudni egy kis harmóniát”, de az attól még  illúzió marad. Nincsenek törvények, mindig működő  szabályrendszerek, csak az, hogy a korábban sikeresnek  bizonyult stratégiánkat folyton felül kell vizsgálni. Ahogy még a hőskorszakban hangoztatta André Kostolany: „Ha a piac változik, én is változom.” Tehát betétből kimenekíteni a pénzünket nem  feltétlenül ésszerűtlen, de az már környezet- és  termékfüggő, hogy milyen alternatívát érdemes  választani. Az internetes részvények egy részével  óriásit bukhatunk, más papírokkal pár év alatt  többszörözhetünk. Csak célszerű résen lenni,  megfelelően szűrni az információkat és kerülni a  mantrákat.