“Ha szakadékba nézel, a szakadék is visszanéz beléd.” (Friedrich Nietzsche)

Ugyan a kínai vezetés kapkodása gyanús, de hirtelen túl sokan kezdtek el remegni a világ végétől. Ez hosszabb távon végérvényes törést is jelenthet, általában viszont átmeneti megnyugvást hoz: hiszen, ha a többség már pánikol, akkor megijedni egyre kevesebben fognak ebben a minutumban. Azonban nem csak a piaci tanácsadók váltak 2011 óta nem tapasztalt mértékben pesszimistává. A cidri terjed. (És nem azért, mert Kína a ma kezdődő katonai parádén 12 ezer tankot és 500 harci járművet vonultat fel!)

Investors Intelligence5

Optimisták aránya a pesszimistákhoz képest 1987-től (forrás: Investors Intelligence, Yardeni)

Piaci korrekciót is tömegével várnak, igaz, hasonló hangulatot közel egy éve is láttunk:

Investors Intelligence4

Piaci korrekcióra számítók aránya 1987-től (forrás: Investors Intelligence, Yardeni)

Már a Valutaalap (IMF) is megjelent riogató forgatókönyvével:  a hétvégi G-20-ak találkozója előtt óva intette a világ vezető jegybankjait a túl korai kamatemelés lehetséges negatív következményeitől. Az IMF szerint az alacsony olajárak az inflációt egy ideig még kordában tarthatják, ez pedig megteremti az alapját a laza monetáris politika folytatásának. Érdekes, hogy míg a piac elsősorban Kína lassulásától fél, az IMF stabil, fogyasztás-vezérelt növekedést érzékelt az év első felében. Inkább az eurózónában, Amerikában, Japánban és a szegényebb fejlődő országokban lát csökkenő keresletet, illetve alulteljesítést. A felhívás egyik címzettje lehet az Európai Központi Bank, amely ma tartja kamatdöntő tanácskozását, és korábban is felmerült a márciusban megkezdett pénzpumpájának esetleges fokozása, kiterjesztése. A másik célba vett fél az amerikai FED, melytől egyre többen várnak a szeptember 16-17-i ülésétől további haladékot, ami a beharangozott kamatemelést illeti.

A globális jegybankok mellett a kínai rezsim is megajándékozhatja a piaci szereplőket némi pozitív intézkedéssel a napokban csúcsra járatott „rossz hír” terjesztőkkel és pánikgerjesztőkkel szembeni hadjárat mellett/helyett. A fáma egy olyan csomagról szól, amely egyaránt tartalmazná a már megszokott közvetlen állami (Bank of China részéről) pénzpumpát, ugyanakkor célzott beruházási projektek elindítását, kiterjesztését, valamint a lakosság ingatlan- és fogyasztási hitelfelvételi feltételeinek könnyítését, enyhítését.

Egyszóval több frontról is érkezhet segítség a napokban, ami ismét megmentheti a világot. Mitől is? Hát az összeomlástól. Ja. Hallelu-ja!