“A nyereség csak illúzió, egyedül a veszteség realitás.” (André Kostolany)

Globális pánikban öltött immár testet a kínai lassulás miatti para. A shanghai tőzsde teljesítményével 60%-os emelkedés után ebben az évben ugyanaz történt, mint műtét alatt egy sebészi vágást követően: törlés. Hirtelen megsokszorozódtak a negatív, már-már katasztrófa forgatókönyveket sugalló hírek a napokban. Az ázsiai tőzsdék több éves mélypontra estek ma reggel, az amerikai határidős indexek ismételt pánikeladást jeleznek: zsinórban a harmadik kereskedési napon. A kínai részvénypiac összeomlás alatt, ma újabb 9%-kal recsegett. Hiába hatalmazta fel a kínai kormány még vasárnapi rendeletében a nyugdíjpénztárakat, hogy eszközük 30 százalékáig (mintegy 100 milliárd dollár értékben) részvényekbe fektethessenek. Ez is inkább a vezetés kapkodását jelzi, semmint a tényleges problémára történő összpontosítást. Mindeközben:

  • Az augusztusi kínai beszerzési menedzser index 6 éves mélypontra, 2009 óta nem látott szintre süllyedt.
  • Kínával legszorosabb kereskedelmi kapcsolatban lévő Dél-Korea exportja augusztus első 20 napjában 12%-kal esett az egy évvel korábbi időszakhoz képest.
  • A szintén jelentős kínai kapoccsal bíró Tajvan júliusi export megrendelés állománya 14,1%-kal zuhant.
  • A japán gazdasági miniszter, Akira Amari azonnali lépésekre számít Kínától (is), hogy megelőzzék az egyre nyilvánvalóbb gazdasági visszaesést, amely a többi ázsiai országra is átterjedhet.
  • A lassulás jelei jóval korábban is jelentkeztek, de a reálgazdasági hatások csak a közelmúltban vagy mostanra értek el olyan kritikus szintre, ami egyszerre húsba vágó és piacmozgató: az előző 1 évben a feltörekvő gazdasági blokkból közel 1 000 milliárd dollár értékben vontak ki tőkét a befektetők, ami duplája a Lehman-csőd utáni tőkekivonásnak. (A 2009 óta beáramlott tőke mintegy fele távozott.)
  • Teljes politikai káosz: a görög kormány lemondott, Törökországban előrehozott választások, fokozódó bizonytalanság Brazíliában és Malajziában. Közben Észak-Korea harckészültséget jelentett be Dél-Koreával szemben.

Ezt nagyon “elkezelték”

A globális pánik lassan elérheti a 2008-2009-es mértéket. Elszabadultak az indulatok, a várakozások önbeteljesítő negatív spirálban. Innen egyértelmű, hogy gazdaságpolitikai beavatkozás és ezzel összefüggő bejelentés várható valamelyik nagyobb globális szereplőtől, elsősorban Amerikától vagy Kínától. Talán ettől függetlenül is, a globális buborék pukkanásának első fázisa végéhez közelíthet. Azonban akármilyen politikai, gazdasági lépések is következnek, a szellem tartósan a palackon kívül marad. A hitelt hitelekből kezelő, Lehman-csőd utáni felszínes, populista, időhúzó politika most üt vissza. Mellékhatásainak első hullámai ezek. A tényleges baj pedig jóval súlyosabb, mint 2008 előtt volt.

 

Kapcsolódó írások:

https://sharkvision.hu/kinai-sarkany-a-hulla-vasuton/

https://sharkvision.hu/a-kina-tozsdei-lufi-kidurranasa-mogott-a-kegyetlen-valosag-all/

https://sharkvision.hu/perzselo-kockazatok-ujabb-valsag-eloszobajaban/

A vs.hu-n megjelent cikk:

https://vs.hu/gazdasag/osszes/most-kina-miatt-van-valsag-kerdes-milyen-melyre-sullyedunk-0824#!s0

A hir24.hu-n publikált cikk:

https://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/08/25/bedaralnak-minket-a-kinaiak/

Az origo.hu-n megjelent cikk:

https://www.investor.hu/news/20150825-bux-tozsdepanik-kina-befektetes-euroovezet-forint.html