Soros György 2008 után ismét széles körű összeomlással fenyeget. Szerinte a világ nem bírja ki a kínai gazdasági modellváltást és az amerikai kamatemelést. Érdemes lehet rá figyelni, noha eddig a pontos időzítést tekintve minden nagy válságnál tévedett. Vagyis jött a krach, csak nem azonnal.

A kínai tőzsde az évet drámai, 7 százalékos zuhanással kezdte. Soros közben Kínával riogatva igen durvákat mondott. Igaza lesz?

Soros Györgyre érdemes figyelni. Bár, hozzáteszem, hogy a globális piacok 2009-es mélypontja óta sokszor figyelmeztetett vagy utalt nagyobb lejtmenetre, ingadozásra, (és ezek rendre nem váltak valóra). Utolsó ilyen jellegű mozzanata a Soros nevével fémjelzett alapnak, amikor 2014 környékén elég sok eladási opciót vásároltak , arra számítva, hogy lassan véget ér a pénznyomda és ennek komoly negatív hatásai lesznek. Nos, ez nem következett be. Viszont 2008 óta ez az első olyan megnyilvánulása, amikor nem csak árfolyam ingadozással riogat, hanem ténylegesen bemondta az all-int, a nagy összeomlást. Utolsó ilyen kinyilatkoztatása 2008 márciusában volt, és erre pontosan emlékszem, mert anno írtam erről egy cikket. Utána még 2 hónapig emelkedtek a piacok, majd 2008 májusában vált el egymástól a részvény- és az olaj. Tehát addig az olaj és a részvények is emelkedtek, viszont májusban a részvénypiacon érkezett meg az első nagyobb törés, majd júliusban az olaj lufi is pukkant. Ezek után jött 2008 szeptemberében a Lehman-csőd és a totális krach. Vagyis Soros általában perspektivikusan jól megérzi az ilyen nagyon extrém mozgások előszelét és az olyan körülményeket, amelyek adott esetben összeomláshoz vezethetnek, bár a pontos időzítést ő sem tudja eltalálni. Viszont Kína elég nagy piac ahhoz, hogy megrengesse mind a világ tőzsdéit, mind a világgazdaságot, vagyis most a mozgások epicentruma tényleg Kínában van.

De azért mondott ő durvákat az euróval kapcsolatban is 2010-2011-ben, amikor a görög válság elkezdett élesedni. Akkor az eurózóna felbomlását is vizionálta, vagyis utalt arra, hogy ez is megtörténhet, ha nem kapják magukat össze az uniós vezetők.

Így van, ez a pontos kifejezés: megtörténhet, ha és amennyiben – és ott egy sor javaslatot tett, hogy mit kellene cselekedni az uniónak a további válság elkerülése érdekében. Vagyis ő akkor feltételes módban fogalmazott. Az Európai Központi Bank pedig ezt követően két turnusban 1000 milliárd eurós hitelt nyújtott az európai bankrendszernek (aminek egy része a szétütött állampapírpiacon is megjelent stabilizátorként), közben zajlott az amerikai eszközvásárlási program, tehát megjöttek a csillapító intézkedések. Viszont Soros most először fogalmazott feltétel nélkül úgy, hogy felsejlik a 2008-as krízis ismétlődése. Ebből a szempontból nem láttunk 7 éve ilyen jellegű Soros kommentárt. És ez jogosnak is tűnik, hiszen tényleg nem lehet tudni, hogy a kínai válság milyen fázisban tart. Amit látunk, egy óriási kapkodás a kínai hatóság, a kínai vezetők részéről: mind a jegybank, mind a kormányzati szereplők. Túl vagyunk már 6 kamatvágáson, isten tudja hány közvetlen pénzpumpán. Közben a bizalom csak nem akar helyreállni. A gazdasági szereplők nem tudják, hogy a politikai vezetők mennyire állnak a helyzet magaslatán. Sőt, az a benyomásunk, hogy a kínai rezsim elveszítette a kontrollt a folyamatok felett. Nem hiába próbálkoznak mindenfajta adminisztratív eszközzel meggátolni a piacok további esését.

A Trend FM-ben Nagy Károly műsorvezetővel beszélgettünk: