Újabb momentumhoz értek a piacok. Ismét besűrűsödött a levegő. Ezt nem csak a török líra tegnap újraindult gyengülésén és a túl optimistára váltott kisbefektetői és intézményi közegen lehet lemérni, a döntéshozói környezet szintén változik.  A FED jegyzőkönyve egyrészt megosztottságot tükröz (egyes tagok egyenesen már kamatemelést javasoltak az év második felére), másrészt úgy is lehet interpretálni a tagok ütköző véleményét, hogy már a Bernanke által vezetett utolsó üléseken elindult egy konstruktív gondolkodás. Olyan jövőbeli monetáris politikáról, amely mögé is lát a puszta számoknak és átkapcsolja a helikopterBen lévő robotpilótát kézivezérlésre. Ahogy korábbi bejegyzéseimben írtam, ez már Janet Yellen, az új FED-elnök szellemisége. Yellen évekkel ezelőtti munkájában megkérdőjelezte az infláció, munkanélküliség és növekedés közötti hagyományos összefüggéseket és előrevetített egy tartósan alacsony, jóval 2%-nál kisebb árszínvonal-növekedési környezetet defláció nélkül, amit már akkor a most materializálódó kapacitás felesleggel és változó munkaerőpiaci szokásokkal magyarázott, elvetve egy negatív ár-kereslet spirál veszélyét. Legutóbbi megnyílvánulásaiból szintén kiderül, hogy az alacsony munkanélküliségi ráta nem ugyanaz – például a részmunkaidős alkalmazottak számának drasztikus növekedése miatt – mint tíz évvel ezelőtt.

Vagyis döntéshozói szinten kezd eltűnni a deflációval kapcsolatos félelem, az infláció bizonyos szint fölé tornázása minden áron. A dogmatikus kereteket mintha kezdené felváltani egy rugalmasabb, rendszerszintű gondolkozás, ahol az eddigi és jövőbeli lépéseknek egyre inkább előtérbe kerül a pénzügyi stabilitásra gyakorolt lehetséges negatív – ha tetszik buborék alakító – hatása. (Erre is volt konkrét utalás a FED-jegyzőkönyvben.)

Megjelent a ‘remény’, hogy a FED nem fog azonnal hallgatni a Wall Street durcás gyerekére, amennyiben ingadozóbb árak miatt ismét kiverné a hisztit. Márpedig lehetséges, hogy akár a mai nap is egy újabb, sokaknak csalódást keltő eseményeket hoz. Tehát nem csak a pénzügyi modelleket kell újraparaméterezni, hanem a FED és talán más globális jegybankok lehetséges jövőbeli válaszlépéseit  is – az előző évek tapasztalataival szemben – át lehet színezni. Legalábbis egy ideig. Közben pedig – habár bezárt a pesti Vidámpark – a globális hullámvasútra még lehet jegyet váltani….