A milliárdos felhasználói réteget felvonultató technológiai óriások  – a Facebooktól a Google-ig – lassan kinövik a galaxist. A részvények áráról nem is beszélve. Immár komoly profitra váltott sikerük egyben a korlátuk is lehet. Mikor lesz ugrásra kész a konkurencia vagy a szabályozó? A Trend FM-ben Szűcs Péter műsorvezetővel beszélgettünk.

Az elmúlt egy hétben nagy cégek jelentettek, úgy mint a Facebook, Amazon vagy éppen Google. Hogy látjuk az IT szektort, akik részben a kereskedelmet, részben a kommunikációt képviselik, hogyan teljesítettek?

Az látszódik, hogy az online business dübörög. Az a trend, amit az előző években hallottunk, láttunk: digitalizáció, online alkalmazások térnyerése, a fogyasztók online aktivitása, ez mind élő tendencia és tapintható a nagy technológiai cégek gyorsjelentésében is. Hiszen a Facebook is például (vagy a Google) az amúgy felfokozott várakozásokat tudta felülmúlni 10%-kal mind árbevételben, mind eredmény szintjén. Az árbevétele az előző évhez képest több, mint 50%-kal emelkedett, úgy, hogy már tavaly is Facebook eufória volt, meg online felhasználó őrület. És ezt a trendet tudta még űberelni. Sőt, egyre több cég most kezdi kapizsgálni a Facebook nyújtotta lehetőségeket, kezdenek el hirdetni, fizetnek a megjelenésekért. Az ára is nőtt a megjelenéseknek. A hirdetések, reklámfelület egységára a Facebook-nál a számítások szerint egy év alatt 20%-kal ugrott. Tehát egyre értékesebbé válik a Facebook felülete és a Google-hoz hasonlóan ezt szépen felhúzták egy dinamikus üzleti modellre. Okosan csinálja a Zuckerberg a cég menedzselését.

A részvények ára a virtuális falakon túl

Az már más kérdés, hogy nem biztos, hogy pariban van egymással a cég működése, eredménye és az árfolyama. Az előző évek laza jegybanki politikája, a 0%-os kamatkörnyezet azért itt szerintem nagyon túllőtte az árfolyamokat. Hiába sikeres a Facebook és ebben az évben – ha minden összejön – ki tud termelni 5-6-7 milliárd dolláros profitot, miközben a részvények piaci értéke (részvény szorozva a darabszámmal) meghaladja bőven a 300 milliárd dollárt. Vagyis, ha azt mondjuk, hogy a Facebook valamikor a közeljövőben átlépi a 10 milliárd dolláros profitot, még akkor is borzasztó sokszorosán forog a papír a várt nyereséghez képest. Az ár/nyereség mutató, ami normál időszakban egy normál iparágban 10-15, az online technológiai mamutoknál ez a ráta sokszor 30-40 fölött van, így a Facebook esetében is. Persze akadnak más vállalatok is, melyek jót jelentettek. Például a Microsoft is sikeres számokkal rukkolt elő, eredményben, árbevételben messze a várakozások felett. Eközben az Amazon csalódást keltett annak bizonyítékaként, hogy a tech cégek között van verseny is.  Azon túl, hogy egyre költségesebb lerövidíteni a már eddig is gyors kiszállítást, az Amazon és a Microsoft versenyez az egyik legdinamikusabb szegmensben, az adatfelhasználás, adatbázis elérés és tárolás, vagyis a felhő szolgáltatásban, amely az előző években lett népszerű. Ez azt jelenti, hogy egy cég kihelyezi az informatikai megoldásokat, bérel adattárhelyet, funkciókat, hogy így költséget takarítson meg. Most úgy tűnik, hogy az utolsó negyedévben ebből a Microsoft jött ki győztesen, mert ott ez a business (lásd. Azure szolgáltatások) 140%-kal nőtt egy év alatt, míg az Amazon „csak” 60%-os növekedést tudott felmutatni (AWS szegmens).

A versenynek két oldala van

Tehát egy dolog, hogy fejlődik ez a szegmens, de azért látszik, hogy őrült verseny is van, és így azért préselődik a szereplők árrése, profitja. Itt – úgy gondolom – az igazi győztesek azok a kis-közepes cégek, amelyek ezen szolgáltatások által megtakarítást tudnak eszközölni és közben meg sikeres üzleti modellt építenek. Elképzelhető, hogy olyan korszakba lépünk, hogy már árfolyamban ezeknek a nagy technológiai cégeknek leáldozott, hiszen előre futottak a befektetők több évvel, ami a működésük sikerét, a megtérülést illeti, ámde az ő olcsó szolgáltatásukat kihasználó kisebb cégek, amelyek tényleg versenyképesek, ebből tudnak profitálni és a figyelem a nagybefektetők részéről rájuk irányul majd. Bár, részben ez is megtörtént, hiszen a startup mánia több éve zajlik, de mindig lesz azért egy-két olyan cég, amely lehagyva a többieket, kiemelkedik és elkápráztatja a piacot, és lesznek végleg lemaradók is. De hát a tőzsde már csak ilyen: „egyszer emezen lehet bukni, másszor Amazon.”

Klikkesedés

A kérdés, hogy ki próbál meg majd a nagy tech cégek nyomába érni. Előbb-utóbb csak megjelenik majd a konkurencia, például pont a Facebook esetében és egy versenytárs új divatot teremt. Nem?

Igen, kérdés, kinek lesz arca megjelenni a piacon…Itt azért van egy óriási előny ezeknél a cégeknél a felhalmozott készpénzen, profiton, anyagi erőforráson túl: a kritikus felhasználó tömeg. Nem olyan könnyű azért egy milliárd felhasználót gyűjteni. Ez több éves nagyon komoly brandépítés és üzleti modell futtatásáról szól. Tehát az a felhasználó tömeg, amit most a Google és a Facebook tudhat, ez önmagában is érték. De képzeld el, ez mennyi időbe telik más cégnek felépíteni. Kettő: az az adatmennyiség, amely a mai informatikai, számítógépes világban rendelkezésre áll, és tárolni tudnak a felhasználókról, elképesztő lehetőségekkel bír (persze szabályozói oldalról óriási veszély is) a big data korszaka: a fogyasztói szokásoktól kezdve a szociális érintkezés, viselkedésen keresztül minden, ami meghatározza az emberi, fogyasztói, közösségi döntéseket. Ez az egyik leggyorsabban fejlődő iparág és tudományos tárház. Ez önmagában is óriási érték. Kérdés, ezt hogyan és mire tudják kihasználni a cégek, hogyan képesek profitra fordítani, valamint az állam, a szabályozó hol lép majd be.

A teljes pénteki interjú a Trend FM-ben: