Eddig a magyar gazdaság viszonylag ellenálló volt a globális, európai lassulásra, de a negatív hatás idővel elkerülhetetlen. A költségvetés feszesnek látszik, de a világgazdaság bizonytalansága miatt félévnél nehezebb előrébb tekinteni. Az autógyártás erős láb, amelyen meg lehet állni ugyan, de futni nem lehet vele. Jóval szélesebb spektrumon kellene gondolkozni: idecsalni nyugati megtakarításokat és fejleszteni, versenyképessé tenni a hazai vállalatok létrehozott termékeket, szolgáltatásokat. Ehhez azonban idő kell, és rendszerszinten kellene változni az üzleti hozzáállásnak. Nyitásra van szükség minden értelemben. Ha van külföldi beruházás, van pezsgés, ez mozgathatja meg a hazai vállalkozói szegmenst is, és adott esetben a fejlődés pont külső finanszírozás igénybe vételével, annak átmeneti növekedésével lehetséges. A teljes bezárkózás, a finanszírozás túlzott hazai forrásokra történő összpontosítása, az államosítás ugyan csökkenti a rövid távú kockázatokat, de csökkenti a lehetőségeket is.

Az M1 Szemtől szembe című elemző műsorában Balatoni Andrással vitatkoztunk, beszélgettünk a témáról. A műsorvezető Szabó Anett volt.

Főbb pontok:

  • Az export és a külkereskedelmi többlet decemberi és egész éves csúcsdöntésében akár az is benne lehet, hogy az autógyártáson kívüli és nem mindig feltétlenül magas importigényű szegmensek némelyike is domboríthatott, úgy, mint a gyógyszer gyártás, vagy elektronikai, gépipari alkatrészek szállítása. Így az utolsó negyedéves gazdasági teljesítmény még viszonylag jó és ellenálló lehetett a globális és európai lassulással szemben, de az éves GDP növekedés valószínűleg így sem fogja elérni a 3%-ot.
  • A keleti nyitás erőfeszítéseit és a siker esélyét a közeljövőben végképp eltörölte a kínai lassulással jött leáldozása a keleti gazdasági kilátásoknak. Ezen országok vezetésének most kisebb gondja is nagyobb annál, mintsem hogy partnereket szerezzenek kis országok, így Magyarország képében. Tehát rövid távon a gazdasági realitások berekesztették a lehetőségeket. Marad az rövid távon, ami eddig is erős kapocs volt: az európai és az amerikai kereskedelmi szálak.
  • A költségvetés ugyan erre az évre is feszesnek látszik, akár meglehet a 2%-os hiánycél – és a januári adatok is biztatóak – de nagyon nehezen lehet a következő félévre előre látni, márpedig a világgazdaság egén komoly, sötét felhők tornyosulnak.
  • Ami a magyar finanszírozást, egyensúlyt illeti a külföldi befektetők, beruházók részéről, ez eddig is ki volt pipálva a bóvli besorolásunk ellenére. A feszes költségvetés, a privát adósság csökkentése és a globális pénznyomdák ezt a bizalmat mind támogatták. A gond a kiszámíthatatlansággal és a jogi környezet állandó változásával van. Ez pedig nem szerencsés mert egy amúgy is lecsökkent európai beruházói környezetben kell versenyeznünk a működő tőkéért a közép-európai országokkal. Legutóbb épp a Jaguar választotta helyettünk Szlovákiát, de Lengyelország is lehetséges célpont volt.
  • Másrészt önmagában az autógyártás nem lesz elég. Szélesebb spektrumon kell gondolkozni. Erősebb növekedéshez egyrészt olyan szolgáltatásokat kell előállítani a hazai szektoroknak magas színvonalon, amely idecsalja a nyugati megtakarításokat, ráveszi a nyugati fogyasztókat, hogy itt költsék el a megtakarításaikat. Másrészt olyan támogató környezet kellene, amely a hazai vállalkozásokat az állandó fejlesztés irányába hajtja, versenyképes, külföldi piacokon eladható termékek, szolgáltatások értékesítését lehetővé teszi. Ehhez azonban idő kell, és rendszerszinten kellene változni az üzleti hozzáállásnak.
  • A külső adósságunk további drasztikus csökkenése, nullához való közelítése nem feltétlenül jó, mert ez azt is jelezheti, hogy leépítjük külföldi kapcsolatainkat, elvágjuk az utat további beruházások elől. Hiszen, ha van külföldi beruházás, van pezsgés, ez mozgathatja meg a hazai vállalkozói szegmenst és szereplőket is, és adott esetben a fejlődés pont külső finanszírozás igénybe vételével, annak átmeneti növekedésével lehetséges. A teljes bezárkózás, a finanszírozás túlzott hazai forrásokra történő összpontosítása ugyan csökkenti a rövid távú kockázatokat, de csökkenti a lehetőségeket is.

 

A teljes interjú:

https://www.mediaklikk.hu/video/szemtol-szembe-2016-02-09-i-adas/