A vezető amerikai részvényindexek most már megszámlálhatatlan alkalommal döntenek újabb rekordot. Extrémek korszakát éljük, ami viszont nem jelenti, hogy ne mehetnénk még beljebb a szélsőséges tartomány eddig érintetlen rétegeibe. Azonban a vevők új hullámával és a régebbi beszállókkal a remegő kezűek, a tapasztalatlanok tábora is egyre nő. Közben, mintha túl sokan riogatnának piaci összeomlással. Most akkor az a gyanús, ami egyre gyanúsabb, vagy ami nem gyanús? Az x-ik vészmadárnak majd egyszer persze biztos igaza lesz, de a trend nem biztos, hogy ilyen könnyen adja magát. Mielőtt klimax lenne vagy fordulat és Trump leüvöltené az árakat, előbb talán jöhet még egy idegtépő sávozás, így a swing tradereknek is juthat pár morzsa. 

3 hónapja nem volt az S&P500 indexben 1,5%-nál méretesebb korrekció, ami eddig az amerikai piacok történelmében sohasem fordult elő.

Az S&P500 alakulása az előző 1 évben

SP500

Forrás: Shark Vision, Marketwatch

A hírlevélírók és elemzők között immár történelmi csúcs közelbe tört az optimisták aránya, tovább feszítve az előző hetek extremitását. A félelem is zsugorodóban, de történelmi távlatban még nem tűnt el teljesen. Ehhez a pesszimisták arányának 15% alá kellene esni, bár a jelenlegi 16,7% azért nincs olyan messze ettől.

Az amerikai hírlevélírók részvénypiaci várakozásának alakulása (heti felmérés)

Bull_bear

Forrás: Shark Vision, Yardeni Research

Rövidebb távon azonban a korrekcióra számítók tábora ismét több éves mélyponton.

A hírlevélírók között részvénypiaci korrekcióra számítók aránya

Correction

Forrás: Shark Vision, Yardeni Research

A kisbefektetők az előző hetekben kissé óvatosabbak lettek, nem hittek az év eleji emelkedésben. Mostanra azonban, mintha ismét kezdené őket a piac beszippantani. Igaz, a pesszimisták táborából egyelőre nem csak optimisták lettek, hanem jó néhányan a kiváró semlegesek halmazát erősítik.

A kisbefektetők részvénypiaci várakozásainak alakulása (heti felmérés)

AAII

Forrás: Shark Vision, AAII Survey

Ez összhangban van az etf.com jelentéseivel, amely az óvatos január után február elején ismét erősödő tőkebeáramlást regisztrált főleg a klasszikus ipari és technológiai részvényeknél. (November és december során rekord mértékű pénz áramlott a piacra.) Nem hiába van csúcson a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq index.

Mindezek arra engednek következtetni, hogy maradt még puskapor a potenciális beszállók oldalán, de a hajó azért elkezdhet himbálózni és az oldalára dőlni. Extrémek korszakát éljük, ami viszont nem jelenti, hogy ne mehetnénk még beljebb a szélsőséges tartomány eddig érintetlen tartományaiba. Ellenben a vevők új hullámával és a régebbi beszállókkal a remegő kezűek, a tapasztalatlanok tábora is egyre duzzad. Innen pedig a növekvő ingadozásra játszó swing-tradereké lehet a parkett egy darabig.