Ma reggelre ismét besűrűsödtek a rossz hírek, amelyek újabb lehetőséget kínálnak a piacoknak, és átmenetileg jelenthetnék az eddigi lejtmenet fordulópontját is. Akár. A szereplők viszont – mint oly sokszor eddig is – a feloldozást a “kegybankoktól” várják. Ma ülésezik az EKB, jövő héten a FED. Az elmúlt hét évben pénznyomda-drogra és olcsó-édes kamat-kábszerre szokott szereplők egy újabb adagért, vagy legalábbis az elvonás lazításáért imádkoznak. De: Isten tervez, piac végez!

  • A heti amerikai kisbefektetői felmérésben (AAII) a pesszimisták aránya éves csúcsra ugrott, amely az előző hetek idegtépázó mozgásai után nem is kultikus csoda.

AAII1

Forrás: AAII Sentiment Survey

 

  • A CNBC ma reggeli szavazásában szintén nagy többségben vannak a további esésre és hullámvasútra voksolók az ingadozás csökkenésére számítókkal szemben.

CNBC_sentiment1

Forrás: CNBC

 

  • A portugál 10 éves hozamok féléves csúcsra emelkedtek, miután a befektetők nem értékelik túlságosan az október 4-i választásokat követően alakult kisebbségben lévő kormány beharangozott költségvetést lazító intézkedéseit.

Portugal_Bond1

Forrás: Bloomberg
  • Az olaj újabb 12 éves mélypontot ütött (a márciusi WTI 28 dollár közelében).
  • A piac (fed funds futures indexei alapján) immár mindössze egy kamatemelést vár idén a FED-től. A tőzsdék zuhanórepülése közel egy hét alatt olvasztotta le a várakozásokat a korábbi, évi négy akcióról.

A negatív hírek örvényében minden szem ismét a döntéshozókra szegeződik. A piac „istenei” ma délután 13:45-kor jelentik be az Európai Központi Bank döntését, majd 14:30-kor Mario Draghi, az EKB elnök tartja meg szokásos sajtótájékoztatóját. Bármilyen konkrét további lazításra manna lenne a szereplőknek. Elméletben. 

A piac másik reménye a jövő heti FED-ülés (január 27-28). A FED (amerikai jegybank) döntését szintén hatványozott izgalom előzi meg. Az elmúlt hét évben pénznyomda-drogra és olcsó-édes kamat-kábszerre szokott szereplők egy újabb adagért, vagy legalábbis az elvonás lazításáért imádkoznak. De: Isten tervez, piac végez!