Immáron másfél hónapja zajlanak a para-jelenségek az amerikai piacok vezérletével. Mindezt megelőzte egy 9 hónapos tetszhalott állapot: a főbb indexek „be voltak ragadva”, mint kormány propaganda a barbár-pragmatizmusba.’ Most már viszont gyanúsan sok lett a vészmadár és olvad az optimisták tábora, ezúttal újabb 6 éves mélypontra.  A rossz hírekkel történő szőnyegbombázáshoz lassan hozzászokunk, mint József Attila jambikus szíve a csendhez. Ám a boldogságot ebben a viszontagságos időszakban is megtalálhatja a piac átmenetileg, ahogy Köves Gyuri a Sorstalanságban.

Politikailag kezelhetetlen migráns-hullám, európai csörték, ellentmondásos orosz beavatkozás Szíriában, Volkswagen-botrány, további kínai gazdasági gondok, folytatódó görög adósság félelmek. Jöhet ennél még rosszabb? Jöhetni jöhet, de előbb-utóbb ez kit érdekel!? Mármint piaci szemmel ez mind ismert.

Az amerikai tőzsdék gyenge teljesítménye eddig együtt járt a szereplők egyre mélyebb pesszimizmusba süllyedésével, a lakossági (kis)befektetők apátiájával, valamint a FED kamatemelési félelmeivel.

 

Shortside2

A legnagyobb amerikai vállalatokat tömörítő index (S&P500) és a piaci tanácsadók optimizmusának együttes alakulása 1996-tól (Forrás: Investor Inettligence, Bloomberg, shortsideoflong.com)

 

Azonban ezek a hatások rövid távon akár ki is futhatnak. Az amerikai gyorsjelentési szezon rajtjával nem csak a figyelem terelődhet el, de egy rendkívül fontos tényleges keresleti tényező is újra a képbe kerülhet: a vállalatok újrainduló saját részvény vásárlása. Az előző években ugyanis – ahogy erről korábban írtam  – elsősorban a cégek vásárlásai húzták az árakat. 2008 óta lassan utoléri a saját részvény akciók mértéke a jegybanki pénznyomdáét. Csakhogy, amíg a FED eszközvásárlása áttételesen befolyásolták a részvénypiacokat, addig a saját részvény akciók közvetlenül a tőzsdén fejtik ki hatásukat. Az amerikai szabályozás a saját részvény vásárlásokat a gyorsjelentések előtti 5 hétben korlátozza, amit az eredmények közzététele után 2 nappal old fel. Vagyis, ahogy jelennek meg szép sorban az amerikai negyedéves adatok, úgy lehet számolni a vállalati akciók felpörgésével. (Hagyományosan a sort az Alcoa kezdi október 8-án.) Főleg, amennyiben a cégvezetők az előző korrekciós időszakot vételi lehetőségként, a cég készpénzének hatékony elköltési formájaként (és saját bónusz programjuk támogató tényezőjeként) látják. Mindezt akár aláhúzhatja egy-két pozitív hír Kínából – még akkor is, ha átmeneti . Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy valami ne tört volna el véglegesen a nyári hónapokban a piacokon. Viszont még egy (potenciális) medve piacon is joga van az áraknak ideiglenesen megpihenni, játszani a short-osok (az áresésre spekulálók) előző években rendre megtépázott idegeivel.

Bullbear2

Optimisták-pesszimisták aránya (4 hetes átlag) a piaci tanácsadók körében (Forrás: Investor Intelligence, yardeni.com)

Persze közben a vevők is elmeösszeomlás közeli tanácstalan állapotban, itt szintén rég nem látott óvatosság lett úrrá.

Naaim2

Az intézményi befektetők részvénypiaci kitettsége (vételi pozíciók átlaga) (Forrás: NAAIM)

Mindez először a shortalanság irányába, a pesszimisták fokozatos átfordulása felé hat, ami valójában a Vadpiac karakterét erősíti. A fundamentum ciklusokban nyeri vissza méltó szerepét, a felszíni máz leolvadóban, piaci ingerkedvelők előnyben. Tehát előre művészek, fiatalok!